تعریف کشاورزی ارگانیک

در ساده ترین تعریف عنوان ((کشاورزی بدون افزودن مواد شیمیایی مصنوعی)) تعریف شده است.

ماده شیمیایی مصنوعی، ماده ای است که با کمک فرایندهای شیمیایی تهیه شده است

این تعریف بدان معنا نیست که کشاورزی ارگانیک قطعا کشاورزی بدون مواد شیمیایی باشد، زیرا ما در جهانی زندگی می کنیم که در آن مواد شیمیایی مصنوعی در خاک، آب و هوا وجود دارد معنایی که در کشاورزی ارگانیک مراد است، برای مدیریت تمام مزرعه به کار می رود و براساس آن، مزرعه به عنوان موجود زنده در نظر گرفته می شود. مواد شیمیایی صنعتی (مصنوعی) چون علف کش ها، حشره کش ها، قارچ ها، داروی های دامی، سوپرفسفات و اوره در کشاورزی ارگانیک به کار نمی رود. به طور کلی در مزارع ارگانیک، هیچ گونه ماده شیمیای مصنوعی به کار برده نمی شود. این مواد در آماده سازی خاک، رویش گیاه یا تولید نهاده هایی که در تغذیه گیاه، ذخیره سازی، فرآوری و یا فروش آن دخالت دارند، به کار نمی روند.

کشاورزی ارگانیک یک نظام مدیریت تولید جامع نگر است که موجب افزایش سلامت کشت بوم از نظر تنوع زیستی، چرخه طبیعی عناصر غذایی و فعالیت های میکروبی و زیستی خاک می شود

سایت هفت خال

کشاورزی ارگانیک یک سامانه کشاورزی است که در آن جنبه های زیستی، اجتماعی و اقتصادی تولید پایدار غدا، پوشاک، فرآورده های چوبی و غیره بهبود می یابد.

در این سامانه حاصلخیزی خاک به عنوان کلید تولید موفق در نظر گرفته می شود. درکشاورزی ارگانیک با بهره گیری از ویژگی های طبیعی گیاهان، دام ها و محیط ، کیفیت نظام کشاورزی و محیط زیست حفظ شده و بهبود می یابد.

مزایای کشت ارگانیک

  1. در این نوع کشت، ملاحظات زیست محیطی رعایت می شود
  2. هزینه تولید آن نسبت به کشت معمولی پایین تر است. البته ذکر این نکته لازم است که در نهایت قیمت بالاتری را به خود اختصاص می دهند.
  3. تولید این محصولات علاوه بر آن که به حفاظت از منابع آب و خاک منجر می گردد، سلامت و امنیت غذایی مصرف کنندگان را نیز تامین می کند.
  4. همچنین امکان بکارگیری روش‌های کشت مخلوط در آن ها نیز میسر است که موجب افزایش بهره وری نیز می گردد. و مهم تر از همه آنکه کاهش قابل توجهی در ضایعات کشاوری ایجاد می کند.
  5. بر اساس تعریف فدراسیون بین المللی جنبش کشاورزی ارگانیک (IFOAM)، کشاورزی ارگانیک یک سامانه کشاورزی است که در آن جنبه‌های زیستی، اجتماعی و اقتصادی تولید پایدار غذا، پوشاک، فراورده‌های چوبی و… بهبود می‌یابد.

مقايسه انرژي ورودي در كشاورزي رايج و ارگانيك براي بعضي محصولات زراعي در تمامي محصولات بررسي شده بسيار بيشتر از سيستم ارگانيگ است. كه اين امر خطرات زيست محيطي بسياري كه تو سط سيستم رايج اكوسيستم را تهديد مي‌كند را نمايان مي‌سازد.

کشاورزی ارگانیک دو ویژگی اصلی دارد

الف) عدم کاربرد نهادهای شیمیایی صنعتی و کاربرد سنگین ماشین آلات و مواد گیاهی ترا ریخته
ب) عدم آسیب به محیط به دلیل فعالیت های کشاورزی.

از آنجا که پیامدهای منفی انقلاب سبز بر سلامت انسان و محیط زیست در دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ بیش از پیش آشکار شد ، آگاهی از رهیافت کشاورزی ارگانیک در میان کشاورزان و مصرف کنندگان آرام آرام افزایش یافت.


با وجود اینکه دامنه ای ازفناوری های نو آورانه ی زیستی شامل: تناوب های زراعی کارآمد، سامانه های خاک ورزی حفاظتی ، کنترل زیستی آفات، بیماری ها و علف های هرز و سامانه ها ی کارآمد توزیع، گسترش یافته است، هنوز کشاورزی ارگانیک تنها بخش کوچکی از کشاورزی دنیا را به خود اختصاص داده است. پشتیبانی دولت ها برای پژوهش ، ترویج و بازاریابی کشاورزی ارگانیک د ربسیار ی از کشورها پائین است. با وجود این ، کشاورزی ارگانیک در حال حاضر نرخ رشد امیدوار کننده ای در سراسر جهان دارد.

اقداماتي كه در كشاورزي ارگانيك انجام مي‌شود به قرار زير است:

  • كشت مخلوط
  • كود سبز
  • مالچ‌ هاي زيستي
  • تناوب زراعي
  • شخم حداقل يا عدم شخم
  • استفاده از عناصر غذايي مكمل مجاز
  • استفاده از بقاياي گياهي و دامي
  • تغذيه موجودات مفيد خاكزي
  • گياهان پوششي

نهاده‌ها در كشاورزي زيستي

  • كود دامي
  • كود سبز
  • مالچ‌هاي كاه و كلش
  • ميكروارگانيسم‌ هاي مفيد
  • حشرات مفيد
  • استفاده از سموم زيستي
  • نيروي انساني

تفاوت کشاورزی پایدار و ارگانیک

مفهوم ارگانیک
ارگانیک در لغت نامه ها به عناوین مختلف ترجمه شده است.ازجمله عالی،بدست آمده از سازوارهای زنده،وابسته به اندام،تن مایه و…اثر ارگانیک به اثری گفته میشود که مانند گیاه وموجودی زنده کاملا به صورتی پویا درجهات مختلفی رشد کرده باشدوهیچ عاملی به جزنیروهای حیاتی مانع رشدآن نشده باشد.

کشاورزی ارگانیک
كشاورزی ارگانیك یعنی استفاده از اطلاعات سنتی و علمی برای كاهش استفاده از سموم و مواد شیمیایی در تولید محصولات.
هدف کشاورزی ارگانیک، ضمن حفاظت از حاصلخیزی خاک، افزایش تولید محصول با کمترین تکیه بر استفاده از مواد شیمیائی است. در واقع هدف این سیستم کشت، حفظ و نگهداری منابع می‌باشد. به بیان دیگر کشاورزی ارگانیک نگرشی علمی و نوین به آن چیزی است که اجداد ما به آن عمل می‌کردند.

تفاوت کشاورزی پایدار و ارگانیک
در کشاورزی ارگانیک به هیچ وجه مجاز به استفاده ازمواد شیمیایی نیستیم مانند سموم مختلف و کودهای شیمیایی وهر آنچه که استفاده میکنیم باید بطور طبیعی باشدمانند کود دامی، سبز و … ولی در کشاورزی پایدار اشکالی در استفاده از مواد شیمیایی نیست ولی باید در حداقل باشد.
محصولات ارگانیک از نظر کیفی برای سلامتی انسان حائزاهمیت هستند.

معیارهای ارگانیک برای فرآورده های حیوانی

۱ . حیوانات می بایستی حداکثر از روز دوم تولد ۱۰۰% از محصولات کشاورزی ارگانیک تغذیه نمایند.
۲ . در هیچ زمان هیچگونه آنتی بیوتیک و هورمون نبایستی استفاده شود.
۳ . حیوانات چرنده بایستی از مراتع کاملاً طبیعی تغذیه کنند.
۴ . هر حیوان بایستی از سر پناه ، آب سالم ، هوای تازه ، نور مستقیم آفتاب و فضای کافی برخوردار باشد.

ده علت برای لزوم حرکت به سوی کشاورزی ارگانیک

۱- محصولات ارگانیک استانداردهای بیشتری دارند.
۲- طعم غذاهای ارگانیک بهتر است.
۳- محصولات ارگانیک خطر بیماری ها را کم می کند.
۴- کشاورزی ارگانیک به منابع آبی احترام می گذارد
۵- کشاورزی ارگانیک باعث ایجاد خاک سالم می شود.
۶- کشاورزی ارگانیک الگوبرداری از طبیعت است.
۷- کشاورزی ارگانیک هدایت کننده تحقیقات تازه است.
۸- تولیدکنندگان ارگانیک در جهت تنوع زیستی تلاش می کنند.
۹- کشاورزی ارگانیک به حفظ سلامت جوامع روستایی کمک می کند.
۱۰- تنوع غذاهای ارگانیک.

سایت هفت خال www.Haftkhal.ir سایت معرفی انواع کفشدوزک ها و عوامل بیولوژیک علیه آفات کشاورزی و گیاهی در راستای پرورش این عوامل در کشور عزیزمان ایران
با مدیریت مهندس محمد آروین

3 comments
  1. باید ایران هم بیشتر به سمت محصولات ارگانیک بره تا جامعه سالمتری داشته باشه ممنون از مطالب آموزشیتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

You May Also Like
ادامه مطلب

کشاورزی ارگانیک با استفاده از حشرات بیولوژیک

کشاورزی ارگانیک | کنترل بیولوژیک آفات | تولید و فروش کفشدوزک های شته خوار آروین | کفشدوزک های تولیدی مزرعه آروین توسط مهندس آروین به صورت فصلی برای متقاضیان ارسال می گردد، به خاطر عدم فرهنگ سازی و عدم تمایل استفاده کشاورزان از حشرات بیولوژیک تولید در حد مشتریان و متقاضیان انجام می گردد
ادامه مطلب